Büyük Bir Kalbi Olan Küçük Bir Markayız
Değerlerimiz ve Biz
31 Aralık 2019
Çocuk ve Uyku
ÇOCUĞUNUZUN İYİ UYKUYA İHTİYAÇ DUYMASININ EN ÖNEMLİ NEDENLERİ
Artık sağlıklı veya iyi uykunun ne olduğunu bildiğinize göre, odağımızı çocuğunuzun neden sağlıklı / iyi uykuya ihtiyaç duyduğunun en önemli nedenlerine kaydıralım.
1. Uyku beyin gelişimini hızlandırır
2008'de Sleep dergisinde yayınlanan bir Kanada araştırmasına göre, 3 yaşından önce her gece 10 saatten az uyuyan çocukların yaşlandıkça DEHB gibi diğer beyin bozuklukları arasında dil ve okuma sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Uyku, beyin gelişimine yardımcı olur çünkü uyku ile nöroplastisite (beyinde eğitim ve deneyim yoluyla gerçekleşen yapısal ve işlevsel değişiklikler) arasında güçlü bir ilişki vardır.
İyi uyumak beynin beyin dokusunu (gri madde olarak bilinir) artırmasına ve sinaps olarak bilinen beyin devrelerini değiştirmesine yardımcı olur. Yetişkin beyni bu değişiklikleri yapma yeteneğine sahip olsa da, bunu daha küçük ölçekte yapar. Bu beyin değişiklikleri için en önemli dönem yaşamın ilk üç yılıdır. Aslında bu, çocukların kafa travmasından yetişkinlere göre daha hızlı iyileşmelerinin ana nedenlerinden biridir.
2.Uyku öğrenmeyi hızlandırır
Araştırma çalışmalarına göre, yenidoğanlar genellikle uykularında öğrenirler. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları tarafından yapılan böyle bir çalışma, bir bebeğin beyninin genellikle gece boyunca meşgul olduğunu gösteriyor. Öğrenme, tüm bebeklerin uyurken seğirmesi ve bu da sinir sisteminin kaslar ve beyin arasındaki bağlantıları test ettiğinin bir göstergesidir.
Araştırmalar, şekerleme yapan çocukların daha çok hatırladığını da kanıtladı. Böyle bir çalışma, Massachusetts Amherst Üniversitesi'nden nörobilimciler tarafından yapıldı. 40 okul öncesi çocuğu inceleyen sinirbilimciler, günde ortalama 77 dakika kestiren çocukların öğrendikleri her şeyi hatırlayabildiklerini, günlük şekerleme yapmadıklarınız ise öğrendiklerinin yaklaşık% 15'ini unuttuklarını keşfettiler.
3. Uyku büyümeyi hızlandırır
Çocuğunuzun ayrıca sağlıklı uykuya ihtiyacı vardır çünkü derin uyku büyümeyi hızlandırır. Çok sayıda çalışma, zayıf uyku ile eksik GH (büyüme hormonu) seviyeleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Büyüme hormonu en etkili şekilde derin uykuda salgılanır. Washington, D.C.'deki Çocuklar Ulusal Tıp Merkezi Uyku Tıbbı Direktörü Judith Owens'a göre bu durum, büyüme söz konusu olduğunda derin uykunun önemi göz ardı edilemez.
4. Uyku, kalp sağlığını iyileştirir
Uyku aynı zamanda kalp sağlığıyla da bağlantılı. Çok sayıda araştırma çalışmasına göre, yeterli miktarda iyi uyku alan çocukların vasküler hasar riskleri daha düşüktür. Yetersiz uyku, çocuklar arasında yüksek obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskleriyle de ilişkilendirilmiştir. Atlanta'da bir uyku uzmanı olan Ph.D. Jeffrey Durmer'e göre, uyku bozukluğundan muzdarip çocuklar, geceleri yüksek glikoz ve kortizol seviyelerine sahipler ve bu da kalp ile ilgili rahatsızlıklardan muzdarip olma riskini artırıyor.
Özetle;
Yukarıdaki bilgiler, çocuğunuzun her gün sağlıklı uyku almasını sağlamanın önemini özetlemektedir. Yukarıda tartışıldığı gibi, sağlıklı uyku kesintisizdir, yeterlidir ve bir çocuğun iç saatiyle uyumludur.
Çocuklar için sağlıklı uykunun temel faydaları beyin gelişimi, öğrenme, büyüme ve kalp sağlığı yararları etrafında dönse de, çocuğunuzun gelişim çağında sağlıklı bir uyku almasını sağlamanız için başka birçok neden vardır.
Örneğin uyku aynı zamanda kilo kaybını da hızlandırır. Daha az uyumaya meyilli çocuklar, bebeklik döneminde kilo problemleri yaşama eğilimindedir. Sağlıklı uykunun uyanıklığı artırdığı ve yaralanma risklerini azalttığı da bilinmektedir. Sonuç olarak, yukarıdaki bilgiler sizi çocuğunuzun uyku ihtiyaçlarını daha ciddiye almaya teşvik etmelidir.
Örneğin, çocuğunuzun yaşına bağlı olarak yeterince uyuduğundan emin olmaya çalışın. Çocuğunuzun uyku ortamına bakın ve uykuyu teşvik eden bir alan yaratmaya çalışın.
17 Eylül 2020
Uyku Düzeni
Central Hospital
Central Hospital'dan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Çakır yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocukların uyku düzenlerine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: " Öğle uykusu için, kış aylarında 13.30'un, yaz aylarında ise 14.30'un geçilmemesi gereklidir. Düzenli uyku saatleri çocukta güven duygusunu yerleştirir."
Altı aylık bebeklerin gündüzleri sabah, öğlen, öğleden sonra olmak üzere iki ya da üç kez birer saat uyuması normaldir. 18. aydan itibaren ise, günde bir kere uyumak çocuklar için yeterlidir. Çocuklarda öğle uykusu alışkanlığı üç veya dört yaşına kadar devam etmelidir. Öğle uykusu için, kış aylarında 13.30'un, yaz aylarında ise 14.30'un geçilmemesi gereklidir. Bu saatlere dikkat edip, sabah kalkış ve öğlen uykusu saati konusunda bir düzen takip edilmesinde yarar. Fakat bazı durumlarda bu kuralların dışına çıkılabilir. Örneğin; çocuğun aşırı efor sarf ettiği durumlarda dinlenmeye daha çok ihtiyacı vardır.
Gündüz zor uyuyan ya da geç uyuyan 2-3 yaş dönemindeki çocuklar, öğle saatlerinde uyutulmadıkları takdirde akşam daha erken ve kolay uyur. Birçok aile bu yöntemi kullanır. Ancak bu yöntem hekimlerin doğru bulduğu bir yöntem değildir. Öğle uykusu ihtiyacı olan bir çocuğu akşam erken uyusun diyerek gündüz uyutmamak tamamen çocuğa yapılan bir haksızlıktır. Bunun yerine çocuğun sabah erken saatlerde kalkmasına çalışmak ve öğle uykusuna daha erken yatırmayı sağlamak gerekir. Zamanla bu düzen oturacaktır.
GÜNDÜZ UYKUSU UYUYAN ÇOCUKLARIN BÜYÜME VE GELİŞMESİ DAHA SAĞLIKLIDIR
Sabahları geç uyanan çocukları öğle saatlerinde uykuya yatırmak oldukça zordur. Çocuk erken uyanırsa öğle saatlerinde uyuyabilir. Erken uyanan ve planlı saatlerde uyuyan çocuğun gelişimi daha düzgün olur. Düzensiz uyuyan çocukların bir öğünü genellikle kaybolur. Çocuklar sabahları daha iştahlıdır ve bu iştah öğleye doğru kaybolur. Gündüz uykusu uyuyan çocuğun büyüme ve gelişmesi araştırmalara göre daha sağlıklıdır.
UYKUSU GELEN HER ÇOCUK FARKLI BELİRTİLER GÖSTEREBİLİR
Çocuklar, uykusu geldiğinde çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtiler her çocukta aynı değildir. Anneler çocuklarının ne zaman uyuması gerektiğini ya da çocuklarında görünen belirtilerin neye işaret ettiğini iyi bilirler. Ama genellikle çocuklar uykuları geldiğinde gözlerini ovuşturur, mızmızlanmaya başlar. Düzenli uyku saatleri çocukta güven duygusunu yerleştirir, her gün aynı saatte çocuğu uykuya hazırlamak önemlidir. Eğer çocuk kendi bulduğu düzene göre uyumaya başlarsa, anneler uyku düzenini kurmakta sıkıntı yaşayabilir. Bu süreçte çocukların uyku saatlerine denk gelen aktivitelerden kaçınmak gerekir. Anneler mümkünse çocuğun uyku saatlerinde evde olmalıdır. Düzenli uyku saatleri, anne için çocuğun yemek ve diğer ihtiyaçlarının işleyişini kolaylaştırır ve annenin kendine zaman ayırmasını sağlar.
UYKU RİTÜELLERİ ÖNEMLİDİR
Her çocuğun uykuya geçme süreci farklıdır. Çocuğu uykuya çağırmak için farklı bir alışkanlık geliştirilebilir. Önce çocuğun uykuya hazırlanması gerekir. Bu, çocuğun pijamalarını giymesi, sütünü içmesi gibi bir olay olabilir. Bu durumda önemli olan her uykudan önce bu davranışların tekrar edilmesi ve uyku zamanının geldiğinin çocuğa hissettirilmesidir. Çocuklar her değişikliği fark eder ve farklı ortamlarda, farklı yerlerde uyumaktan hoşlanmazlar. Çocuklar her gün aynı yerde, sessiz ve mümkünse karanlık ortamlarda uyutulmalıdır. Çocuğu sallamak ya da diğer yollar anneyi yoracaktır. Bu yüzden bu yöntemleri önerilmez.
29 Ekim 2021
Uykusunda Büyüsün
Memorial
Uyku yalnızca bir dinlenme aracı değildir. Uyku, beyin başta olmak üzere tüm organların rejenerasyonu için şarttır. Uyku sırasında stres hormonları azalırken büyüme hormonu salınımı artar. Bu sayede uyku sırasında vücut kendini onarır, yeniden yapılandırır, protein sentezi artar ve vücut kendini yeni güne hazırlar.
Düzenli Uyku Hafızayı da Güçlendiriyor
Uyku zamanı bakıcıların dört gözle bekledikleri soluklanma zamanı olurken; çocuklar için çok daha büyük bir öneme sahiptir. Çocuk uyku sırasında büyümektedir. Çocuk ne kadar küçükse, büyüme o kadar hızlı, uyku ihtiyacı da o kadar fazladır. Düzenli uyuyan çocukta büyüme daha hızlı olacaktır. Yine bu çocuklarda öğrenmenin daha net, hafızanın daha güçlü olduğu ortaya konmuştur. Yetersiz uyuyan çocuklarda durum tam tersidir. Yeterince uyuyamayan çocuklarda obezitenin daha sık olduğu saptanmıştır. Bu çocuklarda abur cubur yeme, fazla kalorili içecekler içme ve televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirilen süre daha fazladır.
Düzenli Uyku Hiperaktivite ve Depresyon Riskini Azaltıyor
Bilimsel araştırmalar okul öncesi çocuklarda düzenli uykunun hiperaktivite, anksiyete ve depresyonu azalttığını göstermiştir. Yine bir haftalık süre içinde 3-4 gün ve fazlası uykunun (bu da gün başına en az 11–12 saat uyku demektir) çocuklar için gerekli olduğu gösterilmiştir. Ergenlik döneminde uyku zamanı genellikle gece yarısından sonraya sarkar ve çocuk az uykuyla yetinmeye başlar. Günlük 7–7,5 saat uykuyla yetinen çocuklarda depresyon eğiliminin daha fazla olduğu gösterilmiştir.Bu çocuklarda depresyon sıklığının gece 22.00 den önce yatağa giren çocuklara göre % 42 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Ergenlik döneminde ideal uyku zamanı 9 saat iken, birçok çocuk 7–7,5 saat uyku ile yetinmektedir.
Çocuğunuzun Yatma Vaktini 22.00 Olarak Belirleyin
Tüm çocukluk boyunca uykuya yatma zamanının mutlaka gece 22.00’den önce olması sağlanmalıdır. Bunu sağlamak her zaman çok kolay olmayabilir. Sağlıklı uyku alışkanlığının oturtulması erken bebeklik döneminde itibaren başlatılmalıdır.
Çocuğunuzun Kendi Kendine Uykuya Dalmasını Sağlayın
Çocuk temas, anne göğsü, beslenerek ya da sallanarak uykuya dalmaya alışmışsa şartlı refleks oluşacaktır. Her uyandığında uyumak için zorunlu hale gelen bu koşulların varlığını isteyecektir. Böylece anne ya da bakıcı için uykusuz geceler başlayacaktır. Bu nedenle bebeklik döneminde geliştirilen uyku alışkanlığı konusunda ailenin çocukları ve kendi çıkarları açısından çocukların bağımsız uykuya dalabilme alışkanlığını oturtmaları gerekir. Çocuklarda genellikle ayrılık anksiyetesi söz konusudur. Çocuklar gece uyandıklarında gerçek ile rüya arasındaki ayrımı kavrayabilmek için daha uzun süreyle ihtiyaç duyarlar.
Beslenme Alışkanlıkları Uyku Düzenini Etkiliyor
Uyku üzerinde bazı beslenme ile ilgili etkenler de söz konusudur. Gece yarısı kan şekerinin düşmesi uyanmaya yol açacaktır. Bu açıdan uyku saatine yakın karbonhidrattan zengin gıdalardan (unlu ve şekerli) kaçınmak gerekir. Gıda alerjileri de kaşıntı, astım ve sindirim problemlerine yol açarak uyku kalitesini bozacaktır. İnek sütü alerjisi olan çocukta inek sütünün diyetten çıkarılması uyku kalitesinde düzelmeler sağlamaktadır. Ayrıca gıda alerjileri çocuklarda bademcik ve geniz etinin büyümesine yol açarak uyku problemlerine yol açacaktır. Kalsiyum, magnezyum ve B vitaminlerinin (özellikle B6) az alınması gece uyanmalarını artırır. Yatmadan önce alınan kafeinli gıdalar (birçok içecek ve çikolatada boldur) uyarıcı etkisi nedeniyle uykusuzluğa neden olabilir.
Düzenli uyku için çocuğunuzu masal ve masaj ile rahatlatın
Düzenli bir uyku saati, uyku öncesi masal ve rahatlatıcı bir müzik, gün içerisinde bedensel aktivite için fırsat sağlanması, uyandığında onu bekleyen cazip aktivite ve sürprizler listesi sunmak, çocuğu güven objesi ile baş başa bırakmak (seveceği bir battaniye ya da oyuncağı), badem yağı, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak uykuyu çocuk için sevimli hale getirilebilir.
Uyumaya gitme zamanı hakkında aile ile çocuk arasında savaş değil barış ortamı yaratmak belki de problemlerin çözümünü sağlayacaktır.
16 Ağustos 2021
Çocukların neden uykuya ihtiyacı var?
Sade ve basit. Yeterince uyku olmadan huysuzlaşırız ve zamanla sağlıksız oluruz. Ancak çocuklar için bu özellikle önemlidir çünkü uykusuzluğun etkileri yaşam boyu sorunlara yol açabilir.
Çalışmalar, yeterince uyumamanın obeziteye katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Ancak daha da rahatsız edici olan araştırmalar, yeterince uyumayan çocukların yıllarca süren ve bir çocuğun hayatını sonsuza dek etkileyen davranış ve öğrenme problemleriyle sonuçlanabileceğini gösteriyor. Yeterince uyumayan gençler, depresyon ve öğrenme sorunları için daha yüksek risk altındadır.Cep telefonları ve tabletler gibi cihazların yaygınlığının da uyku için etkileri vardır. Çocuklar bu cihazlar için giderek daha fazla uyanık kalıyor ya da uyanıyor. Buna başarı kültürümüzü ekleyin; Ev ödevi ve ders dışı aktiviteler arasında, birçok gencin uyku için daha az zamanı vardır.
17 Ağustos 2022
Çocuğunuzun Yeterince Uyumasına Yardımcı Olmanın Dört Yolu
Uykuyu bir öncelik haline getirin:
Kelimenin tam anlamıyla, tıpkı ev ödevi, spor ve diğer aktiviteler için zaman ayırdığınız gibi, uyku için zaman planlayın. Çocuğunuzun sabah kalkması gerektiği zamandan başlayın ve ardından çocuğunuzun uyuması gereken saat sayısını geriye doğru sayın… ve pazarlık konusu olmayan bir uyku zamanı belirleyin. Çocuklar ve gençler için bu, programlar ve aktiviteler hakkında bazı zorlu konuşmalara ve kararlara yol açabilir ve bazı aktivitelerden vazgeçmek, ev ödevlerini daha önce yapmanın yollarını bulmak ve bazı boş zaman aktivitelerini (video oyunları gibi) hafta sonlarına itmek anlamına gelebilir.
Yatma vakti rutinine daha erken başlayın:
Hiçbirimiz fiziksel veya zihinsel olarak yoğun bir aktiviteden uykuya geçemeyiz. Yatma vakti 21:00 ise, çocuğunuzun saat 9'da gerçekten uykuya dalmaya hazır olması için 8 ile 8:30 arasında dinlenmeye başlaması gerektiği anlamına gelir.
Ekranları kapatın:
Ekranlardan yayılan mavi ışık beyni uyandırabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bu, özellikle yüze yakın tutulan telefonlar veya tabletler gibi "küçük ekranlar" için geçerlidir. Çocuğunuzun uyumasını istemeden bir saat önce onları kapatın. Telefonlar yatak odasının dışında şarj edilmelidir veya en azından Rahatsız Etmeyin moduna getirilmelidir. Çocuğunuz sizi sabah uyandırmak için telefonuna ihtiyacı olduğunu söylemeye çalışırsa, ona bir çalar saat satın alın. Çocuğunuzun yeterince uyuduğundan emin olmanın bir başka önemli yolu da ...
Hafta sonları ve tatillerde de aynı uyku rutinlerini sürdürün:
Çocuğunuzun yeterince uyuduğundan emin olmanın bir başka önemli yolu. Çocuğunuz sabahın ilerleyen saatlerinde uyuyabiliyorsa ve uyuyacaksa, bir saat kadar daha geç kalmak gibi küçük bir hareket alanı olabilir (eğer sizde şafak vakti uyanacak çocuklardan biri varsa ne olursa olsun. ne, daha sonra ayakta kalmak o kadar iyi sonuç vermeyebilir). Uyku programımız değiştiğinde vücudumuzu atar; aynı kaldıklarında çok daha iyisini yaparız.
Çocukların söylediklerimizden daha çok yaptığımıza dikkat ettiğini de unutmayın. Kendi uykunuzu bir öncelik haline getirirseniz, çocuğunuz için iyi bir örnek olacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.